gallery/logo figuur met tekst

tuinplantenkwekerij en -verkoop

kijk- / bezoektuin

tuinadvies

De aurikel is een inheemse plant uit de Alpen uit de familie van de primula’s. Van nature heeft ze gele bloemen. Waarschijnlijk is ze in de 16e eeuw in cultuur gebracht. De plant was populair, maar werd dat nog meer toen bleek dat ze door kruisingen een grote variatie aan bloemkleuren en -vormen kon krijgen. De meer bijzondere vormen werden ware verzamelobjecten die als teken van de rijkdom van de eigenaars in zogeheten aurikeltheaters werden tentoongesteld.

Door de eeuwen heen zijn mensen deze plant blijven kweken, op zoek naar nieuwe vormen en kleuren, met als resultaat dat er nu meer dan 5500 benaamde aurikels zijn, in alle kleuren van de regenboog. Vooral in Engeland en Duitsland zijn de planten populair. In Nederland heeft Ina ten Hove waarschijnlijk de grootste collectie aurikels en daarmee heeft ze op tentoonstellingen in Engeland en Duitsland gestaan (en prijzen gewonnen!).

Om deze tuinjuweeltjes wat meer bekendheid te geven en om mensen in de gelegenheid te stellen ze in het echt te zien, organiseert de Groene Gast, in samenwerking met Ina ten Hove een aurikelweekeinde.

Op zaterdag 25 en zondag 26 april, van 11.00 tot 16.00 uur zijn de opstellingen te bekijken bij kwekerij de Groene Gast.

Entree is gratis.

 

 

 

AURIKELWEEKEINDE

25 en 26 april

geannuleerd

gallery/aurikeltheater

Calke Abbey