ecologisch beheerde tuin (8000m2)

AURIKELS

AURIKELS

AURIKEL, een bijzondere plant met een bijzondere historie.

 

De aurikel is een fascinerende plantensoort met vele kleurvariaties en aparte kenmerken. Echt een plant voor de liefhebber. Sinds enkele eeuwen worden in het voorjaar speciale ‘shows’ voor aurikels opgezet.

Door kruisingen wordt een grote verscheidenheid in kleuren en variaties verkregen. De meest bijzondere en benaamde worden als verzamelobjecten door liefhebbers vertroeteld.

Ook de Groene Gast heeft een kleine en groeiende collectie. Deze wordt tijdens de bloei (eind april/mei) in een speciale opstelling tentoongesteld om deze tuinjuweeltjes wat meer bekendheid te geven. We vermeerderen ook deze bijzondere cultivars, een specialistisch werkje dat uitsluitend via stekken kan plaatsvinden. Hierdoor is het aanbod vaak klein en de vraag is veelal groot.

Natuurlijk zaaien we ook zaad van eigen kruisingen en dat heeft al enkele mooie nieuwe cultivars opgeleverd.

 

 

Geschiedenis.

 

Het is van oorsprong een inheemse plant uit de Alpen uit de familie van de primula’s (sleutelbloem). Er zijn twee soorten, de Primula auricula die van nature gele bloemen heeft, en de Primula hirsuta die roze bloemen heeft. Tussen deze twee soorten vindt kruisbestuiving plaats en de afstammelingen daarvan hebben de meest uiteenlopende kleuren. Carolus Clusius beschreef de plant al in de zestiende eeuw. Hij heeft de plant in West Europa geïntroduceerd. Door de eeuwen heen zijn mensen deze plant blijven kweken, op zoek naar nieuwe vormen en kleuren. Aan het eind van de negentiende eeuw was het kweken van aurikels een ware rage, met name in het Verenigd Koninkrijk. Hier werden ze een teken van rijkdom van de eigenaars. Deze toonden hun collectie in zogenaamde ‘aurikeltheaters’.

In Engeland zijn er nu nog vele liefhebbers en daar is er dan ook nog steeds een grote Primula- en Aurikelvereninging, de ‘National Auricula and Primula Society’. Deze vereniging beheert tevens de lijst met benaamde aurikels (inmiddels 5500) en organiseert jaarlijks tentoonstellingen met uitsluitend aurikels.

Op het vaste land van Europa is de belangstelling voor deze plant weer groeiende. Er zijn enkele kleine kwekers in Duitsland en Frankrijk. Wij willen graag een bescheiden bijdrage leveren aan de  populariteit van aurikels in Nederland en buurlanden.

 

..........