U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

tuinplantenkwekerij en verkoop   -   kijktuin  -   ontwerp en advies

Stinzenplanten

Gepost 2016/03/21

Een enkele keer geven we op speciaal verzoek van een groep plantliefhebbers een rondleiding in onze voorjaarstuin. De borders zijn dan nog in winterkleed, maar de voorjaarsbollen geven elders op het erf genoeg plezier aan plantliefhebbers. Eén keer werd er halverwege de rondleiding gevraagd of we ook stinzenplanten hebben. Mijn antwoord: “alle planten die we tot nu toe benoemd hebben kunnen ondergebracht worden bij de groep stinzenplanten. De plant waar u nu bovenop staat behoord ook tot die groep”. Het blozende gezicht werd langzaam wat roder, nog meer kleur in de tuin!

Blijkbaar heeft het begrip stinzenplant een magische en exclusieve aantrekkingskracht. Het is ook wel een bijzondere groep sierplanten die in het voorjaar volop in de belangstelling staat. Het zijn van oorsprong uitheemse planten die bij steenhuizen (Stins) en grote boerderijtuinen op de kleigebieden in Friesland werden aangeplant. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol- en knolgewassen die in de vroege lente de tuin in kleur zetten. De bekendste zijn wel de sneeuwklokjes, de krokussen en de winteraconiet. Maar ook de bosanemoon, de wilde narcis, kievitsbloem, bostulp, boshyacint, lelietje der dalen, helmbloem en de italiaanse aronskelk worden bij de stinzenplanten ondergebracht en zijn op de Groene Gast uitgeplant.

anemone blandaanemone blanda

narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissusnarcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissusde wilde weidede wilde weidearum italicumarum italicum

Door de eeuwen heen hebben de stinzenplanten bij die landhuizen zich via verwildering  weten te handhaven. Van die verwilderingseigenschappen maken wij nu dankbaar gebruik.

Ze zijn ongelooflijk makkelijk. Je hoeft er eigenlijk niets anders voor te doen dan er voor te zorgen dat ze in losse, humusrijke grond staan. De meeste planten staan bij ons in de schaduwtuin en het bos. Afgevallen blad blijft hier liggen en dat is voldoende organisch materiaal om via zaad en wortel (soms geholpen door muizen) zich langzamerhand te vermeerderen. Hoewel, … in onze verschraalde weide staat het inmiddels ook vol met sneeuwklokken, krokussen en wilde narcissen. Ze zoeken blijkbaar hun eigen plek en ze zijn veel minder kieskeurig dan er altijd gedacht werd. Makkelijker kan toch niet? En het levert ieder jaar weer verrassende ontdekkingen op.

Overigens gebruiken wij de term stinzenplant eigenlijk nooit. Het is ook maar een gekunstelde verzamelnaam. Nieuwe plantintroducties die eenzelfde gedrag vertonen zijn ons net zo lief, zoals bijvoorbeeld de tuincyclamen en de hondstand.

Delen via sociale media