U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

tuinplantenkwekerij en verkoop   -   kijktuin  -   ontwerp en advies

Blog

Stinzenplanten

Gepost 2016/03/21

Een enkele keer geven we op speciaal verzoek van een groep plantliefhebbers een rondleiding in onze voorjaarstuin. De borders zijn dan nog in winterkleed, maar de voorjaarsbollen geven elders op het erf genoeg plezier aan plantliefhebbers. Eén keer werd er halverwege de rondleiding gevraagd of we ook stinzenplanten hebben. Mijn antwoord: “alle planten die we tot nu toe benoemd hebben kunnen ondergebracht worden bij de groep stinzenplanten. De plant waar u nu bovenop staat behoord ook tot die groep”. Het blozende gezicht werd langzaam wat roder, nog meer kleur in de tuin!

Blijkbaar heeft het begrip stinzenplant een magische en exclusieve aantrekkingskracht. Het is ook wel een bijzondere groep sierplanten die in het voorjaar volop in de belangstelling staat. Het zijn van oorsprong uitheemse planten die bij steenhuizen (Stins) en grote boerderijtuinen op de kleigebieden in Friesland werden aangeplant. Het zijn vooral in het voorjaar bloeiende bol- en knolgewassen die in de vroege lente de tuin in kleur zetten. De bekendste zijn wel de sneeuwklokjes, de krokussen en de winteraconiet. Maar ook de bosanemoon, de wilde narcis, kievitsbloem, bostulp, boshyacint, lelietje der dalen, helmbloem en de italiaanse aronskelk worden bij de stinzenplanten ondergebracht en zijn op de Groene Gast uitgeplant.

anemone blandaanemone blanda

narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissusnarcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissusde wilde weidede wilde weidearum italicumarum italicum

Door de eeuwen heen hebben de stinzenplanten bij die landhuizen zich via verwildering  weten te handhaven. Van die verwilderingseigenschappen maken wij nu dankbaar gebruik.

Ze zijn ongelooflijk makkelijk. Je hoeft er eigenlijk niets anders voor te doen dan er voor te zorgen dat ze in losse, humusrijke grond staan. De meeste planten staan bij ons in de schaduwtuin en het bos. Afgevallen blad blijft hier liggen en dat is voldoende organisch materiaal om via zaad en wortel (soms geholpen door muizen) zich langzamerhand te vermeerderen. Hoewel, … in onze verschraalde weide staat het inmiddels ook vol met sneeuwklokken, krokussen en wilde narcissen. Ze zoeken blijkbaar hun eigen plek en ze zijn veel minder kieskeurig dan er altijd gedacht werd. Makkelijker kan toch niet? En het levert ieder jaar weer verrassende ontdekkingen op.

Overigens gebruiken wij de term stinzenplant eigenlijk nooit. Het is ook maar een gekunstelde verzamelnaam. Nieuwe plantintroducties die eenzelfde gedrag vertonen zijn ons net zo lief, zoals bijvoorbeeld de tuincyclamen en de hondstand.

Alledaags bijzonder, de madelief en de paardenbloem

Gepost 2016/03/06

In het voorjaar kijk ik uit naar uit naar de eerste sneeuwklokken, krokussen en andere vroege bloeiers als voorboden voor de lente. Net als voor veel andere tuinliefhebbers het startsignaal van een nieuw tuinseizoen: scheuren, stekken, zaaien, de aanschaf van nieuwe planten, borders aanpassen en vooral ook lekker buiten werken. En toch, …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hoe kleurrijk en subtiel deze bloemen ook kunnen zijn, het zijn de alledaagse madelief en de paardenbloem die bij mij het echte voorjaarsgevoel wakker maken. Mazzel dus met deze zachte winter, al de hele winter zijn deze planten dapper blijven bloeien.

Het zijn planten die zich geweldig aanpassen aan de omstandigheden en alleen daarom al bewonderenswaardig. Zelfs na een maaibeurt komen de bloemen alweer vlot tevoorschijn. Sommigen noemen deze planten mede daarom ongewenste onkruiden. Planten die hardnekkig het hele groeiseizoen hun schoonheid tonen, en zich even hardnekkig uitzaaien. Ja, ook op plaatsen waar je ze liever niet hebt. Op onze zandgrond is dat niet zo’n groot probleem. Je verwijdert ze makkelijk uit de borders. En in de wat wildere gedeelten krijgen ze alle ruimte om hun schoonheid te tonen. In het hoger gelegen deel van de wilde weide volgen de paardenbloemen het sneeuwklokjes spektakel op. En zeg nou zelf, een wei vol gele paardenbloemen, pinksterbloemen en zuring is toch een prachtig gezicht. De vele insecten en vogels vermaken zich er in ieder geval altijd prima.

De borders lenteklaar maken

Gepost 2016/03/01

De lentezon voelt al behaaglijk, de eerste kieviten zijn hoorbaar in de verte. De vroege bolgewassen geven al vrolijke kleuraccenten aan de tuin. Alles om me heen roept “voorjaar”, behalve de vroege ochtend. De vorst heeft alles een witte waas gegeven, de bodem is hard en dus koud.

Het is ieder jaar weer het twijfelmoment om de borders al van het oude plantenstro te ontdoen.

 

 

 

 

 

 

 

Hier en daar is het jonge groen al weer aan het uitlopen, maar het is nog kwetsbaar. Het oude blad en stengels geeft nu in elk geval nog wat beschutting. Het is per slot van rekening Groningen: zelfs als er geen wind is waait het!

Op zulke dagen begint het tuindersbloed te kriebelen en te stromen. Andere jaren starten we zo rond half maart met het opschonen van de borders. Het oude plantmateriaal wordt versnipperd tussen de planten gestrooid. Dat geeft enige voeding en zorgt voor een humusrijke en luchtige bodem. Grassen knippen en plukken we altijd als laatsten. Onze ervaring is dat tussen en onder het stro de egels hun overwintering vinden. Een enkele keer hebben we een hazenleger met jonge haasjes tussen het blad aangetroffen. We gunnen ze nog even rust tot de temperaturen echt wat hoger zijn.

Ik houd mezelf ook nog maar even in. Die borders komen later wel. Er is nog genoeg snoei- en zaagwerk te doen in en rond de boomgaard.

Archief 

Stinzenplanten

21 maart

 

Alledaags bijzonder, de madelief en de paardenbloem

6 maart 2016

 

De borders lenteklaar maken

1 maart 2016

 

Delen via sociale media